آرتروسکوپی لگن به جراحی بدون برش و شکاف بزرگ اشاره می کند که با کم ترین میزان تهاجم می تواند مفصل لگن را تحت عمل ترمیم و بازسازی قرار دهد. جراحی آرتروسکوپی لگن با استفاده از دستگاه مربوط به آن با نام آرتروسکوپ انجام می شود، این عمل جراحی توسط جراح ارتوپد با تجربه و ماهری انجام می شود که اشراف بسیاری زیادی روی مفاصل و اجزای آن دارد. آرتروسکوپی شیوه ای تشخیصی درمانی است که در قسمت های دیگری مانند شانه و زانو هم مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه با نکات مهم در رابطه با جراحی آرتروسکوپی زانو همراه شما هستیم .
روند جراحی آرتروسکوپی لگن
آرتروسکوپ یک دوربین بسیار ظریف و کوچک دارد که از طریق یک شکاف کوچک در لگن وارد مفصل می شود و به جراح امکان مشاده و بررسی مفصل مربوطه را می دهد.این دوربین تصاویر را بر روی یک مانیتور نمایش می دهد و جراح از این تصاویر برای راهنمایی کردن ابزارهای جراحی کوچک استفاده می کند. در واقع از طریق مانیتور می تواند ابزار ها را از همان شکاف ایجاد شده به لگن وارد می کند و بدون ایجاد برش های عمیق و بزرگ جراحی موضع های مورد نیاز را تحت درمان قرار می دهد.
مزیت استفاده از آرتروسکوپ این است که بیمار جراحت کمتری را متحمل می شود و این روش نسبتا درد بسیار کم تری از جراحی باز خواهد داشت، مفاصل در این روش کمتر آسیب دیده و سفت نمی شوند. آرتروسکوپی کمک می کند که دوره ی نقاهت و استراحت بیمار کوتاه تر شده و نتیجه ی ایده آلی از عمل حاصل شود.
آرتروسکوپی لگن، به نسبت آرتروسکوپی شانه و زانو پیچیده تر و سخت تر است و دلیل آن سختی عمق زیاد مفصل لگن است. آرتروسکوپی هیپ یک روش جراحی است که به پزشکان اجازه می دهد تا مفصل لگن را بدون ایجاد یک برش بزرگ از طریق پوست و دیگر بافت های نرم بررسی کنند. آرتروسکوپی برای تشخیص و درمان طیف گسترده ای از مشکلات جراحی استفاده می شود.
آرتروسکوپی لگن چیست؟
آرتروسکوپی لگن یک روش جراحی حداقل تهاجمی است که آرتروسکوپ از طریق دو یا سه سوراخ کوچک 5 – 10 میلی متر بریده شده و با استفاده از دوربین پیشرفته HD و ابزارهای ویژه برای جراحی و کار در داخل و اطراف مفصل ران وارد می شود.
مزایای آرتروسکوپی لگن
آرتروسکوپی لگن یک روش کم تهاجمی است که افراد می توانند ظرف مدت یک تا دوهفته به بهبودی و فعالیت های روزانه خود برسند و بلافاصله پس از جراحی می توانند افزایش وزن و پیاده روی داشته باشند و همچنین این روش سبب آسیب کمتر به بافت مفصلی، درد کمتر و همچنین با کاهش خونریزی همراه است.
عوارض آرتروسکوپی لگن
عوارض شایع نیست، اما گاهی اوقات ممکن است برخی از عوارض جانبی به طور موقت برای مدت زمان کوتاهی برای بعضی افراد رخ دهد که بهتر از قبل از انجام جراحی با جراح و متخصص ارتوپد خود صحبت کنید. به جز خطرات ناشی از جراحی ممکن است برخی افراد نسبت به مواد بیهوشی حساس باشند و آلرژی برای مدت زمان کوتاهی پیدا کنند. شایان ذکر تمامی عوارض ذیل موقتی بوده و ممکن است در برخی افراد رخ دهد.
- سوزش در ران داخلی
- تورم
- حس درد
- عفونت
- خونریزی
- لخته شدن DVT در پا یا ریه
- بیخوابی
هنگامی که آرتروسکوپی لگن یا هیپ توصیه می شود
زمانی که بیماری شما با درد همراه باشد و با درمان های غیر جراحی نظیر: فیزیوتراپی و داروها درمان نشود. متخصص ارتوپد احتمالا آرتروسکوپی لگن را به شما پیشنهاد می کند.
- FAI (Femoroacetabular Impemment) یک اختلال است که در آن استخوان اضافی در راستای مهره و یا مچ پا ایجاد می گردد. اسپورها یا رشد بیش از حد استخوان ها سبب می شود در طول حرکت بافت نرم ران آسیب ببیند.
- دیسپلازی (Dysplasia) وضعیتی می باشد که سبب تغییر شکل در استخوان ها می شود و یا در آن سوکت مفصل ران (بخش گوی شکل استخوان ران) غیر طبیعی کم عمق است و همین امر سبب تمرکز بیشتر روی لگن است تا سر ران را درون سوکت نگه دارد تا از منقرض شدن مفصل لگن جلوگیری کند.
- تکان خوردن سندروم های حسی یک تاندون سبب برخورد به ناحیه خارج از مفصل می شود. این تکان خوردن اغلب بی ضرر است و احتیاج به درمان ندارد. تاری مکرر تاندون سبب آسیب آن می شود.
- سینوویت ها بافت های مفصل را درگیر می کنند و سبب می شود تا مفصل ملتهب شود.
- شل شدن غضروف و یا استخوان های که در مفصل حرکت می کنند.
- عفونت های مفصلی
سوالات متداول آرتروسکوپی لگن
- چه وقت می توانیم پس از آرتروسکوپی لگن رانندگی کنیم؟
افرادی که تحت جراحی و بیهوشی قرار گرفته اند تا 48 ساعت نباید رانندگی کنند و پس از 48 ساعت، توانایی فرد در رانندگی وابسته به ناحیه عمل شده و نوع وسیله نقلیه فرد می باشد.
- پس از انجام جراحی آرتروسکوپی لگن چه زمانی می توانیم فعالیتهای روزانه را انجام دهیم؟
بازگشت به محل کار بستگی به روش انجام شده جراحی و نوع کاری که در گیر آن هستید متفاوت خواهد بود. اکثر افراد می توانند در عرض دو هفته به کار اداری بازگردند.
- آیا بعد از آرتروسکوپی لگن می توانیم ورزش کنیم؟
فعالیت ها کم اثر مانند دوچرخه سواری و شنا را می توان بعد از چهار هفته شروع کرد. اگر نحوه جراحی شما با حذف استخوان باشد، شروع فعالیت های مانند راه رفتن و پریدن بعد از شش هفته از جراحی بهتر است. آموزش انجام وزش های خاص پس از جراحی بعد از شش هفته شروع می شود.
- چقدر طول می کشد تا پس از یک آرتروسکوپی لگن بهبود یابد؟
زمان بهبودی زخم ها هفت تا ده روز طول می کشد. اکثر بیماران در شش هفته اول به طور چشمگیری بهبود می یابند.
- آیا آرتروسکوپی لگن درد دارد؟
پس از آرتروسکوپی لگن میزان حس درد وابسته به نوع روش انجام شده و میزان آسیب قبلی در لگن فرد خواهد داشت. اکثر بیماران از اینکه درد کمتری نسبت به این روش داشته اند خوشایند هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جراح ارتوپد خوب در تهران به ادامه مطلب مراجعه نمایید.
2 پاسخ
سلام خسته نباشید آقای دکتر، جراحی آرتروسکوپی لگن درد دارد ؟
سلام این روش جراحی کم تهاجمی بوده و بدون درد می باشد و جهت اطلاع از این روش جراحی بهتر است به مقاله آرتروسکوپی لگن مراجعه نمایید .