خانه » آرتریت روماتوئید مچ دست

آرتریت روماتوئید مچ دست

آرتریت روماتوئید مچ دست
آنچه می خوانید...

آرتریت روماتوئید مچ دست

بیماری آرتریت روماتوئید کمتر از بیست درصد امکان دارد که با درمان کوتاه مدت و یا به ندرت بدون درمان، بیماری از بین برود و گاهی در هشتاد درصد موارد بیماری مزمن است، گاهی به سمت بهبودی پیش می رود و پی از مدتی مجددا عود می کند .

در آرتریت روماتوئید به طور شایع مفاصل مچ و کف دست درگیر می شوند واین بیماری، یک علت عمده ی اختلال عملکرد جدی و بروز بدشکلی زشت در دست می باشد . معمولا تعداد زیادی با همه ی مفاصل دست گرفتار می شوند، اگر چه گاهی بیماری ممکن است از یک مفصل آغاز شود . مفاصل مبتلا به علت ضخیم شدن غشای سینوویال متورم هستند و حرکات مفصل محدود شده است .

آرتریت روماتوئید مچ دست
آرتریت روماتوئید مچ دست

در مراحل انتهایی، غضروف مفصلی و استخوان زیرین دچار خوردگی می شوند و انگشتان به سمت داخل منحرف شده (انحراف به سمت اولنار) سر استخوان های متاکارپ از پشت برجسته می شوند و بدشکلی مشخصی به وجود می آید . این بیماری در مچ دست به طور شایع باعث نیمه دررفتگی و دررفتگی سر استخوان اولنا همراه با نیمه دررفتگی استخوان های مچ دست روی رادیوس و انحراف کف دست به سمت رادیال می شود . در ابتدا در تصاویر رادیوگرافی هیچ تغییری مشاهده نمی شود . در مراحل بعدی، کاهش تراکم منتشر استخوان های وجود دارد . در انتها در بیماری پیشرونده،  تخریب غضروف مفصل باعث کاهش فضای مفصل و خوردگی استخوان زیرین مفصل می شود .

اگر چه این تغییرات مفصلی در آرتریت روماتوئید مهم هستند، آسیب بافت نرم نیز می تواند به همان ترتیب معلولیت ایجاد نماید . این تغییرات بافت نرم به چندین شکل دیده می شوند که مهم ترین تغییرات عبارتنداز:

  • تنوسینوویت مزمن
  • پارگی تاندون ها
  • انقباض عضلات داخلی دست
  • تحت فشار قرار گرفتن عصب مدیان

درمان آرتریت روماتوئید مچ دست

درمان این معلولیت های پیچیده ی دست، دشوار است و نتایج درمان غالبا رضایت بخش نمی باشد . پیشرفت بیماری به صورت فعال طی مدت چند ماه یا چند سال به معنای معلولیت شدید دست می باشد . با این حال با استفاده از روش های پیشرفته ی درمان می توان پیشرفت بیماری را به تاخیر انداخت یا بدشکلی عضو را اصلاح نمود . این روش های درمان به صورت درمان های محافظتی به تنهایی، یا درمان های محافظتی و جراحی توام هستند .

  • درمان محافظتی آرتریت روماتوئید مچ دست

برنامه درمانی معمولا شامل تجویز داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، یا در موارد شدید تر، تجویز داروهای خط دوم مانند طلا، پنی سیلامین، یا داروهای سرکوب کننده ایمنی می باشد . از مصرف کورتیزون و استروئیدهای مشابه به علت دارابودن عوارض جانبی نامطلوب باید اجتناب نمود . فیزیوتراپی در این بیماران ارزشمند می باشد : فیزیوتراپی باید به شکل ورزش های دارای تحرک و تشویق بیمار به استفاده ی فعال از دست ها و استفاده از حمام آبگرم و روغن باشد . طی دوره ی حاد التهاب مفصل مچ دست می توان این مفصل را به صورت موقتی با استفاده از آتل پلی تن قالب دست یا گچ گیری توام با حمایت خلفی از مچ دست بی حرکت نمود اما مفاصل انگشت را هرگز نباید بدین شکل بی حرکت نمود (مفاصل انگشت را فقط می توان با آتل دینامیک بی حرکت نمود) .

دکتر بهنام نصیری متخصص ارتوپدی با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند . برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های 02188788671 – 02177825556 تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید .

  • درمان جراحی آرتریت روماتوئید مچ دست

در موارد کاملا به دقت انتخاب شده، جراحی می تواند کمک ارزشمندی به درمان های محافظتی باشد اما هرگز نباید جایگزین درمان های محافظتی باشد اما هرگز نباید سر سری گرفته شود بلکه تنها پس از بررسی دقیق و بحث درباره ی آن با بیمار و اعضای تیم درمان باید انجام شود . اعمال جراحی، به ویژه اعمال جراحی بر بافت نرم، غالبا هنگامی که در مراحل اولیه بیماری، قبل از بروز تغییرات غیرقابل برگشت و ثابت در مفاصل و بافت های نرم انجام می شوند، بیشتر مفید هستند . بسته به وضعیت هر بیمار، عمل جراحی به یکی از اشکال زیر ممکن است انجام شود .

  • سینووکتومی
  • آرتروپلاستی
  • آرترودز
  • ترمیم یا جایگزینی تاندون ها
  • رهاسازی عضلات کف دست
  • کاهش فشار توئل کارپال

جهت کسب اطلاعات بیشتر به جراح ارتوپد خوب در تهران مراجعه نمایید.

مطالب مرتبط با این مقاله :

استئوآرتریت مچ دست

تعویض مفصل مچ دست

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر بهنام نصیری

جراح و متخصص بیماری های استخوانی مفاصل، آرتروسکوپی، تعویض مفاصل و دیگر بیماری های مرتبط با ستون فقرات و ارتوپدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *