خانه » دیسک کمر

دیسک کمر

دیسک کمر
آنچه می خوانید...

دیسک کمر از جمله مهم ترین اعضای ستون فقرات است که امکان انجام حرکات مختلف را در طول زندگی فراهم می کند. بدون وجود دیسک فشار زیادی به مهره های بدن وارد می شود و به شدت این مهره ها آسیب پذیر خواهند شد و در واقع بدون وجود دیسک امکان هیچ حرکتی برای مهره ها وجود نخواهد داشت . ستون و مهره های بدن به صورت یکپارچه در ستون فقرات قرار نگرفته اند و قطعات استخوانی به کمک مهره ها و دیسک به یکدیگر متصل هستند.

خمیدگی قامت و کاهش طول قد یکی از مواردی است که در افراد با افزایش سن جلب توجه می کند . این حالت معمولا در اثر شکستگی های تدریجی و حتی بدون علامت ستون فقرات به دلیل پوکی پیشرونده استخوان بروز می کند . حفظ وزن مناسب ، نرمش های تقویت کننده ماهیچه ها ، استفاده صحیح از مقادیر کافی کلسیم و در صورت لزوم مکمل های خوراکی ، موجب کاهش احتمالی ایجاد چنین مشکلاتی می شوند .

گودی-کمر

دیسک کمر از مهم‌ترین قسمت های ستون فقرات است که از دو قسمت خارجی و داخلی تشکیل شده است. قسمت خارجی آن که محکم تر است دارای سی و دو لایه می باشد و قسمت داخلی آن حاوی یک ساختمان ژلاتینی است که به عنوان هسته دیسک در نظر گرفته می شود. این خاصیت فشارپذیر و ژلاتینی دیسک است که وزن و حرکات کمر را متحمل می شود.

فتق دیسک

فتق دیسک در نواحی مختلف موجب علائم متفاوتی خواهد شد . ممکن است ، نواحی دردناکی و نیز علامتدار ( گزگز یا مور مور شدن ) در دیسک های بالای پشت ، و یا در محل های مبتلا در فتق دیسک های پایین تر از نواحی قبل نشان داده شده است .

علائم شایع پارگی دیسک

اینکه افراد می گویند دیسک کمر داریم منظور این است که دیسک کمر آنها دچار آسیب یا پارگی شده است .بنابراین باید ملاحظات لازم جهت جلوگیری از وارد شدن فشار و یا ضربه به آن مد نظر قرار بگیرد. افرادی که دچار مشکلات در دیسک کمر هستند معمولاً با درد ناحیه کمر و یا پشت پا مواجه می شوند، ممکن از زانوها دچار التهاب و درد شدیدی شوند که تا کشاله ران و پشت باسن کشیده شود. این درد که معمولاً تشدید شونده است ممکن است حاکی از آسیب دیسک کمر و وارد شدن فشار به عصب سیاتیک باشد.

 در واقع درد دیسک از کمر آغاز شده و به داخل لگن و پشت ران انتشار می یابد و در نهایت ساق پا را درگیر می سازد. معمولا پزشک با معاینه بالینی متوجه آسیب وارد شده به دیسک خواهد شد اما برای یکی از به اطمینان معمولاً از روش هایی مانند ام آر آی و یا دریافت نوار عصب از کمر و پاها استفاده می شود، تا میزان آسیب و شدت بیماری به طور دقیق مشخص و درمان های لازم در این خصوص مورد استفاده قرار بگیرد .در نتایج حاصل شده میزان پارگی و یا آسیبی که دیسک کمر وارد شده است مشخص شده و مواردی مانند سرخوردگی و بیرون زدگی دیسک نیز مشخص می شود.

برخی از علائم شایع پارگی دیسک بین مهره ای در قسمت تحتانی کمر شامل موارد زیر است :

  • درد نواحی تحتانی کمر، باسن، ران، یا ساق پا ، درد سیاتیک ( که معمولا در اثر حرکت شدیدتر می شود ) و گرفتگی عضلات .
  • در معاینه ممکن است علائمی مانند از بین رفتن رفلکس های عمقی تاندون ها، حساسیت شدید در مسیر توزیع ریشه های عصب ، از دست دادن اختیار ادرار و مدفوع، تحلیل رفتن ، ضعف و یا فلج عضلات مشاهده شود.
  • همچنین در اینگونه موارد سرفه ، عطسه ، بلند کردن نادرست اشیاء ، زور زدن و دفع مدفوع ، خم شدن و بالا آوردن مستقیم پا موجب تشدید درد بر اثر کشیدگی و فشار ریشه های عصبی خواهد شد .

بسیاری از شما بیمارانی را دیده اید که به دلیل پارگی دیسک کمر دچار کجی ستون فقرات شده اند . در بسیاری از موارد شخص مبتلا علت پیدایش این حالت را نمی داند و گاهی فکر می کند که توده ای غیر طبیعی در لگن خاصره وجود دارد . غافل ار اینکه فتق شدید و بیرون زدگی دیسک موجب این حالت شده است و در حقیقت این یک واکنش طبیعی بدن آن ها جهت کاهش فشار بر ریشه های عصبی می باشد . فشار بر ریشه باعث می شود که بدن در فرم کج شدن قرار گیرد و کمردرد ایجاد نماید.

درمان پارگی دیسک

دیسک کمر که حد فاصل بین مهره هاست شبیه به یک غضروف عمل می کند که امکان انجام کارها و حرکت های مختلف را ایجاد می کند در صورتی که دیسک کمر پاره یا معیوب شود نیاز است که بررسی های لازم توسط متخصص ارتوپد انجام شود تا هر چه سریعتر درمان های لازم برای برطرف کردن مشکل ایجاد شده در نظر گرفته شود. به طور کلی کمر دارای ۵ مهره استخوانی است که بین هر مهره دیسک کمر قرار می گیرد. امروزه ابتلا به بیماری های دیسک کمر بسیار شایع شده است ،که افراد در سنین ۳۰ تا ۴۰ سالگی به آن مبتلا می شود.

افراد مبتلا به پارگی دیسک در نهایت به انجام عمل جراحی نیاز خواهند داشت . اجتناب از آزاد سازی ریشه ی عصبی در این افراد می تواند آسیب های جبران ناپذیری را به ریشه های عصبی و نیز دیسک های مجاور وارد سازد .

دکتر بهنام نصیری متخصص ارتوپدی ، جراح و متخصص بیماری های استخوانی و مفاصل ، آرتروسکوپی ، تعویض مفاصل ارتوپد خوب در تهران می باشد . تجربیات بسیاری را کسب کرده است و توانسته است بیماران زیادی را بهبود ببخشد اگر شما هم جز افرادی هستید که از بیماری های مفاصل رنج می برید می توانید به همراه دکتر نصیری جهت درمان آن اقدام نمائید . جهت تعیین وقت قبلی می توانید با شماره های تماس 02177844569 – 02177825556-02188878411 – 02188788671 تماس حاصل نمائید .

تاثیر ورزش بر دیسک کمر

ورزش همچنان که می تواند برای سلامت بدن مناسب باشد ، انجام غیر اصولی و نادرست آن می تواند به همان اندازه به بدن آسیب برساند. برای مثال دراز نشست به وسیله بسیاری از افراد برای کاهش سایز شکم پیشنهاد می شود ، غافل از اینکه همین ورزش به ظاهر خوب اگر با اصول علمی انجام نشود ، می تواند موجب فشار بیش از حد بر دیسک های کمر شده و حتی موجب پارگی آن ها شود .

وارد شدن آسیب به دیسک کمر باعث می شود که اندام های تحتانی تحت فشار قرار گرفته و درد احت‌کننده‌ای ایجاد گردد دیسک کمر در صورت آسیب دیدن باعث می شود که انجام حرکات روزمره برای ما با دشواری همراه باشد. این کمک می کند که به راحتی خم شویم و یا حرکت هایی مانند بلند کردن اشیا و اجسام را برای ما میسر می نماید. دیسک کمر ضربه های وارد شده به ستون فقرات را کنترل می کند و کمک می کند که فشار زیادی به آن وارد نشود. همان طور که اشاره شد ساختار و ساختمان که دیسک کمر دارد کمک می کند که مهره ها دچار شکستگی نشوند. اگر فشاری به ستون فقرات وارد شد، این دیسک کمر است که می‌تواند آن را متحمل شود.

نتیجه گیری

دیسک کمر و مشکلات ناحیه ستون فقرات در انجام امور زندگی بسیار مهم هستند چرا که با کوچک ترین آسیب می تواند فعالیت های روزمره را مختل نماید . در نتیجه توصیه می شود در صورت داشتن علائم به متخصص ارتوپد مراجعه نمایید تا اقدامات لازم صورت گیرد .

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر بهنام نصیری

جراح و متخصص بیماری های استخوانی مفاصل، آرتروسکوپی، تعویض مفاصل و دیگر بیماری های مرتبط با ستون فقرات و ارتوپدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *