خانه » عوارض تعویض مفصل لگن

عوارض تعویض مفصل لگن

عوارض تعویض مفصل لگن
آنچه می خوانید...

خطا هنگامی به وجود می آید که محل انجام عمل جراحی با جای دیگر در بدن اشتباه شود . در جراحی برخی از قسمت ها مانند: چشم، کلیه، سینه یا مغز، اشتباه می تواند مرگ آور یا ناتوان کننده باشد . اما در جراحی هایی مانند تعویض مفصل لگن، اشتباه به مرگ منجر نخواهد شد و فقط کیفیت زندگی فرد را پایین خواهد آورد . این اشتباهات قابل پیشگیری اند اما ممکن است رخ دهند . در این مقاله از سایت دکتر بهنام نصیری، جراح ازتوپدی به موضوع عمل تعویض مفصل لگن می پردازیم:

اگر شما قرار است که تحت عمل جراحی قرار بگیرید به پزشک خود درباره واکنش های آلرژیک، حساسیت های پوستی و … اطلاعاتی بدهید و مطمئن شوید که جراح شما یا قسمت سالم و سمت آسیب دیده بدن شما را یادداشت کرده است . همچنین درباره نحوه استفاده از داروها و دیگر نگرانی های تان بعد از عمل جراحی، از وی سوالاتی بپرسید . با ادامه مطلب با ما همراه باشید …

عوارض تعویض مفصل لگن

آیا ممکن است هنگام عمل جراحی شکستگی اتفاق بیفتد؟ در این صورت چگونه درمان خواهد شد ؟

شکستگی در هنگام عمل جراحی غیر معمول اما یک عارضه قابل درمان است و شیوع آن کمتر از 1% گزارش شده است . شکستگی ها اغلب در اثر دریل کردن و یا فشار دادن اجزاء پروتز در استخوان پوک به وجود می آیند . اگر چه مراقبت زیادی از استخوان در هنگام عمل جراحی انجام می شود، اما به هر حال استخوان ممکن است در اثر فشار، ترک بخورد . شکستگی ها همچنین ممکن است در اثر بیماری های استخوان مانند تومورها و یا بیماری پاژه به وقوع بپیوندد .

اغلب شکستگی های به وجود آمده حین عمل جراحی خوش خیم هستند و تنها در تصویر رادیولوژی بعد از عمل جراحی قابل رویت می باشند . آنها به صورت یک خط شکستگی بدون جابه جایی و در نزدیکی یکی از اجزای پروتز اتفاق می افتند . در صورت بروز چنین شکستگی هایی، اقدام درمانی خاصی نیاز نیست و فقط کافی است به مدت چند هفته بر روی پای عمل شده، فشار آورده نشود تا ترمیم رخ دهد .

اما شکستگی های جدی تر، باید در هنگام عمل جراحی درمان شوند و به وسیله کارگذاری وسیله های رایج، شکستگی را ثابت کنند . اگر شکستگی در استخوان ران اتفاق بیفتد استفاده از پایه بلند تر پروتز مورد نیاز است تا از گسترش شکستگی به نقاط دیگر جلوگیری شود . همچنین ممکن است وایرهایی به دور تنه استخوان ران بسته شوند تا استخوان را محکم نگه دارند . اگر شکستگی در ناحیه تروکانتر بزرگ رخ دهد، استفاده از صفحه مخصوص تروکانتر و سیم های نگهدارنده جهت نگهداری تروکانتر بزرگ در محل طبیعی خودش، مورد نیاز است . پیوند استخوان گاهی اوقات جهت تحریک ترمیم استخوان در این ناحیه انجام می شود .

در قسمت استابولوم، شکستگی ها اغلب به وسیله ترکیبی از سیمان ارتوپدی و کیج، پیوند استخوان و استفاده از کاپ بزرگ تر جهت نگهداری لبه های کاسه طبیعی لگن، مورد درمان قرار می گیرد و گاهی از پلاک جهت فیکس کردن شکستگی ها می توان استفاده کرد .

به هر حال، اکثر شکستگی ها اگر در هنگام عمل جراحی تشخیص داده شده و درمان شوند، در نتیجه حاصله از عمل جراحی تعویض مفصل لگن تغییر خاصی را به وجود نمی آورند .

در عمل جراحی resurfacing، شکستگی گردن استخوان ران ممکن است در چند ماه اول بعد از جراحی اتفاق بیفتد . علت این امر این است که گردن استخوان ران به دلیل سوراخ کردن سر استخوان هنگام ثابت کردن پروتز تحت تاثیر قرار می گیرد . شکستگی بعد از این عمل جراحی معمولا نیاز به عمل جراحی دوباره و تعویض کامل مفصل لگن دارد .

شکستگی اطراف اجزاء مفصل مصنوعی، همچنین ممکن است سال ها بعد از عمل از جراحی اولیه اتفاق بیفتد (periprosthdtic fractures)، که اغلب ناشی از افتادن هستند . این شکستگی ها اغلب نیاز به عمل جراحی جهت ثابت کردن دارند و گاهی اوقات نیاز به عمل جراحی دوباره تعویض مفصل لگن می باشد .

دکتر بهنام نصیری متخصص ارتوپد با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند . برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های 02188788671 – 02177825556 تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید .

آیا امکان صدمه عروقی و عصبی در اطراف مفصل لگن، هنگام عمل جراحی وجود دارد ؟

صدمات عروقی و عصبی بیشتر در عمل های جراحی تعویض دوباره مفصل قابل انتظار است تا در عمل های بار نخست . اکثر آسیب های عصبی هنگام عمل تعویض مفصل لگن به علت فشار یا کشیده شدن عصب ها اتفاق می افتد . در هنگام جراحی رتراکتوری بر روی زخم قرار می گیرند تا محل دقیق مورد عمل را برای جراح باز نگه دارند . آن ها بافت های روی مفصل را از هم جدا و ازمفصل دور نگه می دارند . اگر این وسایل در نزدیکی عصب ها قرار داشته باشند موجب کشش عصب در مدت طولانی عمل جراحی و در نتیجه آسیب آن می شوند . فقدان حس و حرکت در نواحی که به وسیله آن عصب کنترل می شود، ممکن است به وجود آید .

دو عصب اصلی نزدیک به مفصل لگن عصب فمورال و عصب سیاتیک (sciatic) هستند . عصب فمورال را در قسمت جلویی ران و عصب سیاتیک در قسمت پشتی آن است . آسیب عصب سیاتیک شایع تر از آسیب عصب فمورال است . عصب سیاتیک خود به دو شاخه عصبی به نام های پرونه آل و تیبیال تقسیم می شود که صدمه شاخه پرونه آل رایج تر است .

نشانه های آسیب عصبی، درد، بی حسی و گاهی بی حرکتی است . اگر عصب پرونه آل صدمه دیده باشد، موجب ضعف عضلات می شود که کار بالا آوردن مچ پا را بر عهده دارد و در نتیجه فرد با آسیب این عصب دچار افتادگی پا می شود . صدمه به عصب فمورال موجب ضعف عضلات قدامی ران پا و عدم توانایی در حرکت صاف کردن زانو می شود . این بیماران عمدتا در بالا رفتن از پله مشکل دارند .

آسیب های عصبی اغلب در مورادی اتفاق می افتد که بیمار دچار آناتومی و ساختار غیرطبیعی در مفصل لگن خود می باشد مانند: دررفتگی مادرزادی لگن (DDH) و یا مواردی که به دلیل کوتاهی قابل توجه در پای مبتلا، هنگام عمل جراحی جهت اصلاح، پا به مقدار زیادی کشیده و بلند می شود . همچنین آسیب عصبی در عمل های تعویض مفصل دوباره لگن که عصب ها توسط بافت اسکار پوشیده شده اند، می تواند رخ دهد .

اغلب و البته نه همه آسیب های عصبی با گذشت زمان بهبود پیدا خواهند یافت . عمل جراحی تنها وقتی نیاز خواهد بود که آسیب مستقیم به عصب وارد شده باشد و یا اینکه مایعی جمع شده باشد که عصب را تحت فشار قرار می دهد .

خوشبختانه، آسیب به شریان ها و وریدهای اطراف مفصل لگن، هنگام عمل جراحی تعویض مفصل لگن بسیار نادر است، اگر چنین اتفاقی بیفتد مشورت اورژانسی با پزشک متخصص عروق لازم می باشد .

عوارض تعویض مفصل لگن

چه زمانی عمل جراحی تعویض لگن انجام می شود؟

زمانی که مفصل ران دچار مشکل می شود معمولا احتیاج است جراحی انجام گیرد و یک مفصل مصنوعی جای مفصل خراب شده را بگیرد . این کار بیشتر به این خاطر انجام می شود که درد لگن از بین برود چرا که هدف اصلی از انجام تعویض مفصل ران ، ار بین بردن درد لگن می باشد . اما در بعضی موارد بعد از جراحی درد لگن کم نمی شود و یا کم می شود اما از بین نمی رود و یا در مدتی خوب است و دوباره درد شروع می شود که این مسئله برای بیمار بسیار ناراحت کننده است و شاید به عنوان عوارض تعویض مفصل لگن عنوان شود .

تاثیر درد کمر روی مفصل ران چیست؟

گاهی بیماران برای درد مفصل مراجعه می کنند و بعد از معاینه متوجه می شوند که این درد به خاطر آسیب در کمر است . این مسئله به خاطر عصب گیری مشترک بین کمر و لگن است.

تعویض مفصل ران همراه با کمردرد چه تاثیری دارد؟

در بیمارانی که هم مشکل لگن و هم مشکل کمردرد دارند با جراحی تعویض مفصل ران ، دردی که منشاء آن در لگن است ، از بین می رود به این صورت که مفصل آسیب دیده خارج می شود . حال اگر مشکل کمر نیز وجود داشته باشد چون درمان نشده است موجب باقی ماندن درد می شود .

درد هایی که از مشکل کمر در لگن ایجاد می شود یک مشخصه مهم دارد و آن احساس درد در پشت لگن است و با درد هایی که به خاطر خود لگن بوده و در جلو احساس می شود مانند آرتروز مفصل لگن ، متفاوت است .

 

چه عوارض دیگری را می توان از جراحی تعویض مفصل لگن انتظار داشت ؟

علاوه بر لخته شدن خون و آمبولی ریه، چند عارضه دیگر هم پس از عمل جراحی تعویض مفصل لگن قابل انتظار است که البته بیشتر آنها جزئی هستند و به سرعت حل می شوند و نیاز به افزایش مدت بستری شدن در بیمارستان ندارند.

تب، بعد از عمل جراحی تعویض مفصل لگن مشکلی عادی است . تب واکنش عادی بدن به پروسه عمل جراحی یا خونریزی بافت ها است . اکثر جراحان ارتوپدی دمای کمتر از 38 درجه را در دوره بعد از عمل جراحی طبیعی می دانند . تب در این دوره در طی دو یا سه روز بعد از عمل جراحی بهبود پیدا خواهد کرد . اگر دمای بدن بالاتر از 5/38  درجه باقی بماند، می توان احتمال عفونت در جای دیگری از بدن مانند: ریه ها و یا مجاری ادراری را جدی گرفت . تب همچنین می تواند نشان از عکس العمل بدن بیمار به داروها باشد .

همانند تب، کم خونی هم بعد از عمل جراحی تعویض مفصل لگن طبیعی است و به دلیل از دست دادن مقادیر قابل توجه خون در طی عمل جراحی به وجود می آید . کم خونی گاهی باعث افت فشار خون می شود . این مشکل به آسانی با دریافت چند واحد خون برطرف خواهد شد .

حساسیت به داروها می تواند به صورت کهیر یا خارش پوست در بدن بروز کند . واکنش آلرژیک می تواند با قطع داروها و استفاده از داروهای آنتی هیستامین که علائم حساسیت را از بین می برند، درمان شوند . علاوه بر حساسیت ها، خود داورها هم عوارض جانبی دارند . در مورد داروهای ضد درد، این عوارض می تواند به صورت حالت تهوع و یا یبوست باشند .

از آنجایی که داروهای ضد درد، از طریق سیستم عصبی اثر خود را اعمال می کنند، گاهی اوقات این اثر موجب کندشدن و ضعف عضلات کنترل کننده مجاری ادرار و روده ها هم می شوند. در این صورت ممکن است فرد دچار بی اختیاری ادراری شود که در این صوتر از سوند ادراری یا وسایل مشابه استفاده خواهد شد و بعد از چند روز برداشته می شود .

همانند دیگر جراحی های بزرگ، عوارض دیگری هم ممکن است بعد از جراحی تعویض مفصل لگن بروز کند . استرس و فشار روانی ناشی از جراحی می تواند کلیه سیستم های بدن را تحت تاثیر قرار دهد . دیگر عوارض رایج شامل: سکته مغزی، ایست قلبی، از کار افتادن کلیه ها و … است .

خوشبختانه اکثر این عوارض بسیار نادر هستند، اما اگر بروز کنند نیاز به دخالت های دیگر درمانی و مشورت با متخصصین مربوطه امری ضروری است . شایان ذکر است، برای پیشگیری از بروز عوارض ناشی از جراحی بهتر است به متخصص ارتوپد متبحر مراجعه نمایید .

جهت کسب اطلاعات بیشتر به جراح ارتوپد خوب در تهران مراجعه نمایید .

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر بهنام نصیری

جراح و متخصص بیماری های استخوانی مفاصل، آرتروسکوپی، تعویض مفاصل و دیگر بیماری های مرتبط با ستون فقرات و ارتوپدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *