هشتاد و پنج درصد علل دردهای کمری ناشناخته است . نود درصد بیماران پس از یک حمله کمر درد، در عرض شش هفته به سر کار خود بازمی گردند . در این مقاله از سایت دکتر بهنام نصیری، جراح و متخصص ارتوپدی، به موضوع کمردرد می پردازیم:
اکثر بیماران با گذشت زمان بهبود می یابند . کمر درد، دومین علت شایع تاخیر یا عدم حضور به سر کار می باشد . چهار درصد بیماران مبتلا به کمر درد، دچار کمر درد دائمی بیش از شش ماه می شوند . بیشترین فشار وارد شده به دیسک در حالت نشسته با بیست درجه خمیده به جلو و حمل بیست کیلو گرم با دست می باشد .
کمر درد – دید کلی
با نگه داشتن وزنه یا اجسام نزدیکی به بدن، نیروهای وارد کننده ی فشار به ستون فقرات کمری کاهش می یابد .
انجام فعالیتهای یوگا و ورزش در حالت نشسته باعث کاهش فشار به ستون فقرات و دیسک ها می شود .
علائم کمر درد
درد آرتریتی: خشکی و درد پس از فعالیت، با استراحت بهتر می شود، درد در هنگام راه رفتن
اسپوند یلوآرتروپاتی ها: درد در هنگام استراحت، بهبود با فعالیت، کاهش تحرک ستون فقرات
مکانیکی: درد با حرکت، ممکن است به اندام تحتانی تیر کشد؛ با استراحت بهتر می شود .
وضعیتی: درد پیشرونده در هنگام فعالیت و در طول روز؛ برطرف شدن با دراز کشیدن
میوفاشینال: درد، خشکی و کوفتگی با بی فعالیتی؛ با فعالیت بهتر می شود در طول روز بدتر می شود؛ با تنش و استرس بدتر می شود؛ با استراحت بهتر نمی شود؛ پا لمس درد ایجاد می شود.
دکتر بهنام نصیری متخصص ارتوپد با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند . برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های 02188788671 – 02177825556 تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید .
علت کمردرد
کمردرد جزو اصلی ترین مواردی است که عمده افراد از درد آن رنج می برند . اما پیش از آن که از چگونگی بروز درد بتواند مورد بحث قرار گیرد ، باید توجه کنیم که درد در کدام ناحیه از واحد عملکردی فقرات می تواند بروز کند .
کمردرد زمانی بروز می کند که بافت های واحد عملکردی آزرده شده و سبب گردند که بیمار درد را تجربه کند . اکنون با علم به این که واحد عملکردی شامل چهقسمت هایی می باشد و چگونه عمل می کند، می توانیم راجع به این که در واحد عملکردی چه بافت هایی قادر به ایجاد درد هستند و این بافت ها چگونه آسیب می بینند ، به ادامه بحث می پردازیم .
در این بخش در مورد شرایط بروز درد، چگونگی تحریک یا استفاده ناصحیح بافت های خاصی که قادر به ایجاد درد می باشند در حرکات یا وضعیت های مختلف بررسی می گردد.
بافت های مختلف واحد عملکردی ، وقتی که آسیب ببینند قادر به ایجاد درد می باشند.
آیا دیسک درد دارد؟
دیسک کمر ، همواره به عنوان مقصر واقعی و اصلی ترین منشا کمردرد شناخته می شود. جالب اینجا است که دیسک نقش اصلی در بروز درد ندارد. علت این که دیسک اصلی ترین منشا درد نیست، آن است که دیسک، ذاتا یک بافت ژلاتینی با یک حاشیه حاوی فیبر های کلاژن می باشد . هیچ عصبی به عمق فیبرهای حلقوی یا هسته دیسک نفوذ نمی کند. هسته دیسک ، قطعا فاقد حس بوده و قادر به ایجاد درد مشخص نمی باشد. لایه خارجی فیبرهایی که دیسک را احاطه کرده اند، یا همان حلقوی ، توسط اعصاب تغذیه می گردد. زمانی که این فیبرهای خارجی پاره گردند، کشیده شوند یا آسیب ببینند، می توانند سبب درد شوند. یعنی تنها قسمتی از دیسک که می تواند موجب درد گردد، لایه خارجی فیبرهای حلقوی می باشد.
رباط های حساس به درد
رباط های درازی که در جلوی ستون مهره ای می باشد، به خوبی عصب دهی شده و در صورت استفاده غلط، تحریک یا آسیب دیدگی به هر دلیلی، توسط این اعصاب ، درد را منتقل می کنند .
رباط های دراز جلویی و عقبی که از دیسک محافظت می نمایند نیز چون لایه خارجی دیسک را می رساند، چنین عمل می کنند . آن ها مشابه لایه ی خارجی فیبر های حلقوی هستند. رباط های دراز به عنوان منشا اکثر دردهای دیسک مورد توجه می باشند. رباط دراز طولی جلویی قدامی زمانی که تحریک گردد یا آسیب ببیند، محل درد می باشد.
هنگامی که در واحد عملکردی از جلو به عقب می رویم، رباط های طولی خلفی یکی دیگر از رباط های دراز فقرات نیز بیار حساس می باشند . آن ها توسط اعصاب زیادی عصب دهی می شوند. هر گونه آسیب فشار ، کشش یا پارگی این رباط ها می تواند موجب درد شدیدی بشود .
راه های جلوگیری از کمر درد
- جلوگیری از چاقی یا عدم تناسب اندام
- در هنگام کار و مطالعه در پشت میز، در وضعیت مناسب قرار بگیرید .
- نحوه صحیح رانندگی کردن را بیاموزید .
- حین برداشتن اجسام از روی زمین زانوها را خم کرده و کمر را خم نکنید .
- نحوه صحیح برداشتن کودک از زمین را رعایت نمایید و حین برداشتن کودک کمر را خم نکنید .
- نحوه صحیح عوض کردن پوشاک و حمل اشیاء را رعایت نمایید و کمر خود را خم نکنید .
- ورزش کنید .
- سیگار نکشید .
- در حالی که روی صندلی نشسته اید از زمین حتی بار سبک بلند نکنید و برای زمان طولانی بی حرکت سراپا نایستید .
- از کفش پاشنه بلند استفاده نکنید بهتر است کفش شما پاشنه کوچک داشته باشد .
- زمانی که می خواهید از تختخواب بلند شوید در ابتدا پاها را کنار تخت آویزان کنید سپس اقدام به بلند شدن نمایید .
- حین خوابیدن به پهلو بهتر است زانو ها 90 درجه خم شود و بین پاها بالش کوچکی قرار گیرد .
- راه رفتن با سرعت ملایم را با 15 دقیقه در روز شروع کرده و بتدریج افزایش دهید.
- هرگز طولانی مدت رانندگی نکنید بهتر است پس از مدتی رانندگی پیاده شوید و چند دقیقه را بروید .
درمان کمردرد
درمان کمر درد رابطه مستقیمی با نوع درد و آنچه که موجب آن می شود دارد، درمان دارویی، تزریقات، فیزیوتراپی و ورزش کردن و در نهایت جراحی می تواند از روش های درمان این نوع عارضه باشد . روش های درمانی پس از معاینه متخصص ارتوپد مشخص می گردد .