خانه » آرتروسکوپی زانو چیست و چه کاربردهایی دارد؟

آرتروسکوپی زانو چیست و چه کاربردهایی دارد؟

آرتروسکوپی زانو
آنچه می خوانید...

آرتروسکوپی زانو یک روش جراحی است که به متخصص ارتوپد امکان بررسی بافت های نرم زانو را می دهد. این روش بدون ایجاد برش انجام می شود و به نوعی شیوه درمانی کم خطر برای مشکلات زانو است.. آرتروسکوپی بدون درد و جراحت است و با وارد کردن یک دوربین کوچک به نام آرتروسکوپ به زانو امکان مشاهده اعضا و بیماری ها را به جراح ارتوپد می دهد. در ادامه این مقاله قصد داریم آرتروسکوپی زانو را به صورت کامل شرح دهیم.

آرتروسکوپی برای زانو چیست؟

جراحی بی خطر آرتروسکوپی یک روش کم تهاجمی هست که هم برای تشخیص و هم برای درمان از آن استفاده می شود. آرتروسکوپی زانو یک روش برای تشخیص ضایعات داخل مفصل زانو می باشد. تقریبا می توان گفت تمام ضایعات داخل زانو را می توان با آرتروسکوپ تشخیص داد.

با استفاده از این روش، می توان تمام مشکلاتی که در ناحیه زانو برای فرد ایجاد شده را بررسی کرد و پس از شناخت آن، اطلاعات جامعی از آن به دست آورد. آرتروسکوپی زانو به نوعی شیوه ای نوین است که به جراحان و متخصصان ارتوپدی امکن شناخت و درمان بیماری های مربوط به زانو را می دهد و روند انتخاب روش درمانی مناسب برای افراد را تسریع می کند.

آشنایی با آرتروسکوپی زانو

مزایای درمانی

آرتروسکوپی زانو باعث می شود که بسیاری از آسیب های وارد شده به سطوح غضروف و بافت های اطراف مفصل به خوبی ترمیم و از بین برود. در حین آرتروسکوپی زانو می توان موارد زیر را انجام داد:

مینیسک پاره شده زانو را برداشت
رباط صلیبی قدامی پاره شده را بازسازی نمود.
بافت التهابی سینو ویال را برداشت
زائده های غضروف مفصل آسیب دیده را قطع نمود
بخش های آسیب دیده استخوان ها و غضروف را به راحتی حذف کرد.
عفونت های ایجاد شده در کشکک یا سپسیس زانو را درمان کرد.

این ابزار امکانات مختلفی برای بررسی و درمان مشکلات زانو می دهد اما نکته به خصوص مهارت جراح ارتوپد خوب است که از این ابزار به خوبی استفاده کند.

عوارض آرتروسکوپی زانو

به طور کلی این روش بسیار کم عارضه است و نکته منفی خاصی در مورد آن وجود ندارد. فقط موضوع مهم عفونت یا لخته شدن خون در ساق پا و تجمع خون در زانو هست. اگر بیمار درد، تورم در ناحیه ساق پا، تب، لرز و قرمزی در اطراف زانو داشت و یا شدت درد زانو بیشتر شد بهتر هست به جراح خود مراجعه کند.

چگونه انجام می شود؟

قبل از هر کاری جراح حتما باید یک معاینه دقیق از زانو را داشته باشد. برای انجام عمل آرتروسکوپی زانو نیاز است که به اتاق عمل مراجعه کرده و بیهوش شوید. برای جلوگیری از عفونت محل جراحی زانو به خوبی استریل و تمیز خواهد شد. محل های برش که قرار است آرتروسکوپی از آن وارد زانو شود مشخص می شود.
برای وارد شدن میله آرتروسکوپ نیاز است که چند برش بسیار کوچک روی زانوها زده شود. این اقدام توسط جراح ارتوپد انجام می شود و در نهایت ابزار آرتروسکوپی وارد زانو می گردد. جراح با مشاهده مشکلات زانو تشخیص صحیح در بیماری خواهد داد و در حین تشخیص می تواند ابزار های کوچکی را وارد زانو کرده و مشکلات زانو را که امکان برطرف کردن آن وجود دارد را از بین خواهد برد.

جراح به کمک ابزار های کوچک اموری مانند تراشیدن، برش دادن و یا نگه داشتن ، ترمیم مینیسک زانو را انجام می دهد. به طور کلی آرتروسکوپی وقتی انجام می شود دو یا سه تا سوراخ در ناحیه زانو ایجاد می شود و با دوربین های که در داخل آرتروسکوپ وجود دارد و آن تصاویر را بزرگ می کند و قسمت آسیب دیده را بررسی می کند و امکان دیدن داخل زانو را به وجود می آورد.
این جراحی باید توسط بهترین متخصص ارتوپد انجام شود چرا که عملی حساس و هوشمندانه است که نیاز به دقت و تجربه و مهارت جراح خواهد داشت. اگر آرتروسکوپی زانو توسط جراح غیر متخصص انجام شود، ممکن است که مشکلاتی مانند عفونت لخته شدن خون سفت شدن زانو و یا تجمع خون در زانو برای فرد ایجاد شود.

جراحی آرتروسکوپی زانو

دوره نقاهت

این جراحی که نیازی به باز کردن زانو و یا برش های بسیار زیاد ندارد. اما نیاز دارد که مراقبت های لازم بعد از آن جدی گرفته شود. هرچند که این جراحی نیاز به بستری در بیمارستان نداشته اما نیاز است که شما برای بهبودی سریع تر استراحت مطلق داشته و تا چند روز بعد از آرتروسکوپی فشار زیادی به زانو وارد نکنید. بعد از جراحی مقداری درد احساس خواهد شد و همچنین ممکن است زانو ها متورم شوند.
توصیه متخصص ارتوپد این است که از داروها برای تسکین درد استفاده کنید و داروهای ضد التهاب را که جراح تجویز نموده است سر ساعت مورد استفاده قرار دهید. در چند روز اول بعد از جراحی پای خود را بالا نگه دارید و اگر تورم زیاد است از کیسه های یخ کمک بگیرید مواردی مانند استحمام و یا شست و شوی زانو و نحوه آن به شما آموزش داده می شود.

آرتروسکوپی زانو از دوره نقاهت بسیار کمی برخورد است و همان روز می تواند ترخیص شود و کل زمان جراحی حدود یک تا نیم ساعت می باشد.

مراقبت های بعد از عمل آرتروسکوپی زانو

همانطور که گفتیم این روش درمانی خطر زیادی ندارد اما توصیه می شود برخی نکات گفته شده را انجام دهید تا پس از آرتروسکوپی زانو هیچ مشکلی برای شما پیش نیاید.

  • بهتر است زانو چند روز بالاتر از قلب قرار بگیرد
  • استفاده از یخ در ناحیه جراحی شده
  • پانسمان زانو
  • تا چند روز بعد از عمل از عصا استفاده شود
  • استفاده از دارو ضد درد
  • استفاده از داروهای کاهش لخته

ورزش های بعد از آرتروسکوپی زانو

تمرینات ورزشی پس از آرتروسکوپی زانو از سوی متخصص ارتوپد برای فرد مشخص می شود. اما به طور کلی روزی دو تا سه بار و هر بار بیست تا سی دقیقه ورزش توصیه می شود. اگر درد و تورم با ورزش افزایش پیدا کند باید ورزش قطع شود و می توان از باند کشی و بالا کشیدن زانو کمک گرفت

آسیب هایی که با این روش بهبود می یابند

گفتنی است که آرتروسکوپی زانو می تواند طیف وسیعی از مشکلات مربوط به زانو را برطرف کند. برخی از این مشکلات که می خواهیم به آن ها اشاره کنیم شامل موارد زیر می شود :

  • نرمی غضروف
  • ضایعات غضروفی
  • پارگی مینیسک زانو
  • پارگی منیزوک (غضروف بین استخوان زانو)
  • پارگی رباط های صلیبی قدامی یا خلفی
  • شکستگی استخوان زانو
  • سینوویوم متورم
  • حذف کیست بیکر
  • درد زانو
درمان درد های زانو

نکات جالب مربوط به آرتروسکوپی زانو

تکنولوژی آرتروسکوپ یک تحول بسیار شگرفی در تشخیص و درمان ضایعات مفصلی به ویژه ضایعات زانو ایجاد کرده است و یک روش خیلی مفید هست از این نظر که:

  • عدم خونریزی
  • عفونت به ندرت
  • باز نشدن مفصل
  • کاهش محدودیت حرکت مفصل زانو
  • دوره نقاهت بسیار کوتاه
  • کاهش درد بعد از عمل

نکات مهم درمانی آرتروسکوپی زانو

یک نکته جالب در خصوص درمان پارگی مینیسک زانو به روش آرتروسکوپی است. جراح ارتوپد براساس معاینات، آزمایشات و دیگر و علائم است. اما افرادی که آرتروز پیشرفته در زانو دارند و همچنین پارگی مینیسک هم دارند، نمی توانند تنها با آرتروسکوپی زانو بهبود یابند و بایستی جراحی تعویض مفصل زانو انجام دهند.

همچنین افرادی که پارگی مینیسک داخلی دارند و همزمان پای پرانتزی دارند هم بایستی از روش های درمانی دیگری استفاده کنند. در واقع برای شرایطی که چند بیماری در ناحیه زانو به وجود می آید، آرتروسکوپی گزینه مناسبی نیست.

سخن پایانی

جراحی آرتروسکوپی زانو باعث می‌شود که بسیاری از مشکلات زانو برطرف و فرد بعد از مدت کوتاهی به زندگی عادی خود بازگردد. انجام فعالیت های روزانه بعد از آرتروسکوپی زانو برای هر شخص میسر می باشد. به یاد داشته باشید که زانو ها اعضای بسیار مهمی برای هر شخص می باشد و بهتر است که دستورات و مراقبت های بعد از آرتروسکوپی را به خوبی انجام دهید، تا بتوانید کلیه فعالیت ها و اموری که قبلاً انجام میدادید را مجدد شروع کنید.

 

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر بهنام نصیری

جراح و متخصص بیماری های استخوانی مفاصل، آرتروسکوپی، تعویض مفاصل و دیگر بیماری های مرتبط با ستون فقرات و ارتوپدی

6 Responses
    1. سلام ، این جراحی یک روش کم تهاجمی است که هم برای تشخیص و هم برای درمان از آن استفاده می شود. آرتروسکوپی یک روش برای تشخیص ضایعات داخل مفصل زانو می باشد. تقریبا می توان گفت تمام ضایعات داخل زانو را می توان با آرتروسکوپ تشخیص داد و برای افرادی که از درد زانو رنج می برند، مناسب است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *