یکی از جدید ترین روش های درمانی درد فاصل زانو تزریق پی آر پی است. این روش از گذشت هتا کنون استفاده شده است و امروزه ثابت شده اثر درمانی بالایی دارد. معمولا پی آر پی یک روش درمانی برای افرادی است که به فیزیوتراپی و مصرف دارو جواب مثبت نداده اند و این گزینه را برای پیشگیری از جراحی تعویض مفصل انتخاب می کنند. به همین دلیل افراد معمولا این تزریق را انجام می دهند تا انجام جراحی را به عقب بیاندازند.
پی آر پی زانو
پی آر پی زانو روشی است که امروزه برای بهتر شدن تاثیرات آسیب وارد شده به زانواستفاده می شود. در واقع پی آر پی دارای مقادیر زیادی پلاکت است، پلاکت بدین منظور دارای تاثیر فراوانی است که دارای مقادیر بالای پروتئین و فاکتور رشد است که باعث می شود بافت ها آسیب دیده ترمیم شوند و همچنین مفاصل عملکرد بهتر همراه با درد کمتر اشته باشند. روش پی آر پی روشی است که در آن خون از بیمار برداشته شده و پلاکت های آن جداسازی می شوند، بنابر این فرد پس از تزریق دارای عوارض نبوده و آلرژی نخواهد داشت. بنابراین می توان گفت این درمان یکی از درمان های ایمن محسوب می شود.
اگر از درد زانو رنج می برید و یا در یک سانحه و حادثه زانوهای شما دچار آسیب شده اند و اکنون قادر به انجام فعالیتهای روزانه نیستید. می توانید از روش های درمانی مکمل که بسیار کمک کننده هستند استفاده کنید. روش هایی مانند پی آر پی زانو یک عمل بدون جراحی است که جزو موثرترین روش های درمانی برای درد زانو و آسیب هایی که به عنوان وارد شده است می باشد. این روش که اثرگذاری بسیار بالایی دارد ، محبوبیت ویژهای بین بیماران ایجاد کرده است .چرا که در اولین لحظات بعد از استفاده اثرگذاری خود را آغاز کرده و درد مفصل زانو را بسیار بهبود می بخشد. انجام پی آر پی زانو در بسیاری از موارد کمک می کند که شما نیازی به عمل جراحی زانو و یا تعویض مفصل زانو نداشته باشید. با ایجاد جریان خون مجدد در مفصل زانو باعث بهبود عملکرد آن و ایجاد احساس بهتر برای حرکت دادن زانو ها میشود درد و التهابات زانو بعد از تزریق بسیار کم شده و بیمار می تواند فعالیت هایی که قادر به انجام آن نبوده است را انجام دهد.
کاربردهای پی آر پی زانو چیست؟
پی آر پی زانو یک روش درمانی با نتیجه مثبت است که کمترین تاثیر آن عقب انداختن زمان جراحی مفصل است که از لحاظ درمانی حائز اهمیت می باشد. این درمان همچنین برای بهتر شدن علائم آرتروز زانو و التهاب مفاصل نیز کاربرد دارد. گاهی ممکن است برای کشیدگی زانو نیز این تزریق استفاده شود. تزریق پی آر پی علاوه بر زانو بر مفاصل دیگر نیز تاثیر دارد. درمان هایی که با پی آر پی قابل انجام هستند عبارتند از:
- نداشتن ثبات در مفاصل
- جلوگیری از تعویض مفصل شانه، آرنج و …
- درمان سندرم تونل کارپال
- پیچ خوردگی یا کشیدگی مفاصل
- درمان آرتروز
- درد مفاصل و مشکلات عضلانی اسکلتی
- پیچ خوردگی رباط یا تاندونیت
- صدمات رباط صلیبی قدامی
- فشار و پارگی روتاتورکاف
- کمر درد و درد در ناحیه گردن
کاندیدای مناسب پی آر پی چه کسانی هستند؟
بر طبق تحقیقات انجام شده بر روی بیماران و تاثیر پی آر پی نتیجه حاصل شده است که این درمان برای دو دسته از بیماران گزینه ی بسیار مناسبی می باشد. این افراد عبارتند از:
- افرادی که سن پایینی دارند و بدنشان در ترمیم کردن توانایی بیشتری دارد.
- افرادی که روش های درمانی ابتدایی مانند فیزیوتراپی، ورزش، استراحت و آب درمانی را امتحان کرده اند اما نتیجه ی خوبی دریافت نکرده اند و تمایل دارند زمان انجام عمل را به عقب بیاندازند.
- افرادی که به دلیل برخورد و یا سانحه قسمت زانو آنها دچار آسیب شده است و نیاز به ترمیم مفصل دارند.می توانند از پی آر پی زانو برای بهبودی علائم و آسیب های ایجاد شده کمک بگیرند.
- برخی افراد که نیاز دارند جراحی تعویض مفصل زانو انجام دهند اما شرایط لازم برای این جراحی را در اختیار ندارند. میتوانند به کمک پی آر پی زانو انجام آن را به تعویق بیندازند در حقیقت برای ایشان این تکنیک یک روش درمانی موقت است و کمک می کند فرد تا زمان جراحی بتواند درد و ناراحتی های قسمت زانو را تحمل نماید.
- در مواردی که زانو ها نیاز به ترمیم دارند و درمان های دارویی موثر واقع نمی شود تزریق پی آر پی بهترین گزینه خواهد بود.
چه کسانی شرایط درمان با این روش را ندارند؟
پی آر پی یک روش بدون عوارض جانبی است که نمی توان گفت برای برخی ممکن است مضر باشد. اما می توان تعیین نمود که این روش برای چه کسانی دارای اثر بخشی مطلوب تری است. بنابراین بهتر است پیش از انجام پی آر پی به موارد زیر توجه نمایید:
افراد در هر سنی که باشند می توانند این تزریق را انجام دهند و نتیجه ی خوبی واهند داشت اما به دلیل قابلیت خود ترمیمی در سنین پایین این کار تاثیر بهتری خواهد داشت.
فرد مورد درمان هر گروه خونی ای که داشته باشد می تواند این دمان را انجام دهد و ممانعتی وجود ندارد. اما در صورتی که خون فرد از سطح پلاکت پایینی برخوردار باشد بهتر است پیش از انجام با بهترین متخصص ارتوپد مشورت نماید.
افراد در صورتی که از سلامتی کامل برخوردار باشند پاسخ بهتری به تزریقات می دهند. برای مثال این درمان برای افرادی که به دیابت، سرطان و بیماری های مزمن مبتلا هستند یا سیگار مصرف می کنند گزینه مناسبی نخواهد بود.
اگر آسیب به بافت زانو و مفصل آن بیش از اندازه باشد درمان های تزریقی پاسخگو نیستند و فرد نتیجه مطلوبی از حذف پی آر پی دریافت نمی کند. همچنین ممکن است که پزشک تزریق ژل به زانو را برای برخی افراد توصیه نماید. اما اگر آسیب زانو زیاد و مفصل آن تحلیل رفته باشد، جبران این عارضه با تزریق ها موثر نخواهد بود و فرد نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو خواهد داشت ممکن است که شما احساس کنید که جراح در اولین معاینه عمل تعویض مفصل زانو را پیشنهاد می کند.اما در حقیقت جراح میزان آسیبی که به زانو وارد شده را مورد بررسی قرار می دهد و اگر نیازی به جراحی نباشد با انجام روش هایی مانند تزریق ژل و یا بی آر پی در زانو بهبودی لازم را ایجاد می کند. در نهایت باید بدانید که جراحی زمانی توصیه میشود که آسیب به زانو جدی و روشهای ابتدایی موثر واقع نشوند در این صورت است که در وقت و هزینه شما صرفه جویی هم خواهد شد.
ممکن است تحلیل مفصل زانو با سرعت بسیار زیادی همراه باشد. در این صورت حتی اگر پی آر پی تزریق شود زانو همچنان آسیب دیده و تحلیل می رود در این موارد که بدن فرد پاسخگویی خوبی به تزریقات انجام شده ارائه نکند انجام پی آر پی زانو توصیه نمی شود و پیشنهاد می شود که از روش جراحی تعویض مفصل زانو کمک گرفته شود .چرا که این روش مطمئن تر و قطعی تر خواهد بود.
آمادگی لازم قبل از تزریق پی آر پی زانو
قبل از انجام پی آر پی لازم است بیمار حتما معاینه کامل شود و تمام راهنمایی های لازم در خصوص جراحی به او داده شود. بیمار لازم است در مورد بیماری های زمینه ای و مصرف هرگونه دارو یا مخدر به پزشک توضیح دهد. پزشک لازم است قبل از تزریق نکات زیر را به بیمار بگوید:
- دارو های ضد التهاب و انعقاد باید 4 روز قبل از تزریق پی آر پی قطع شوند.
- معمولا مصرف دارو های رقیق کننده و ویتامین ها برای چند روز قطع می شود.
- اگر فرد داروی استروئیدی سیستماتیک مصرف می کند چند روز قبل با نظر پزشک باید قطع شود.
- حتما پیش از تزریق فرد غذای کامل خورده باشد تا از افت فشار جلوگیری شود.
- مصرف آب زیاد پیش از انجام و پی از آن پیشنهاد می شود.
نحوه عمل پی آر پی چگونه است؟
برای انجام پی آر پی ابتدا خون از بیمار گرفته شده و سپس درون کیت های مخصوص در دستگاه سانتریفیوژ قرار می گیرد. این دستگاه با چرخش در سرعت بالا باعث جداسازی پلاکت ها از سایر اجزای خون مانند گلبول های قرمز می شود. سپس پلاسمای بدست آمده که دارای مقادیر زیاد پلاکت و فاکتور های رشد است به زانو تزریق می شود و باعث بهتر شدن درد و بازسازیمفصل می شوند. با توجه به این که میزان آسیب در ناحیه چه قدر است ممکن است این کار در جلسات مختلف و مقادیر مختلف انجام شود. تمامی مراحل قید شده در مطب خود پزشک انجام می گردد و حدود 30 دقیقه هر جلسه زمان نیاز دارد.
پس از تزریق پی آر پی چه اتفاقی میافتد؟
پس از انجام تزریق ممکن است فرد در ناحیه ی زانوی خود کمی درد احساس کند. این درد کاملا طبیعی بوده و نشان دهنده سازگار شدن بدن با ماده تزریقی و تاثیر آن بر مفاصل است. پس از انجام تزریق بهتر است آب زیادی بنوشید تا بدن را هیدراته نگه دارید.
ممکن است احساس کنید که این روش دردناک و ناراحت کننده از اما با تکنیکی که از جانب متخصص ارتوپدی ارائه می شود تزریق کاملاً بدون درد بوده و بعد از آن نیز احساس ناخوشایندی در فرد ایجاد نمی شود مقداری تورم و یا احساس سوزش در ناحیه تزریق شده طبیعی است که بعد از یک روز از بین خواهد رفت.
مراقبتهای بعد از PRP زانو
برای این که پس از تزریق پی آر پی نتیجه ی بهتری داشته باشید بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
استراحت بعد از تزریق prp
پس از تزریق پی آر پی به بیمار توصیه می شود روز اول استراحت مطلق داشته باشد و در دو روز بعد از آن به طور محدود مفاصل را حرکت دهد. اما به طور کلی حرکت دادن مفاصل در بالا بردن ترمیم آن ها تاثیر خواهد داشت و در زمان گفته شده توسط پزشک بهتر است حرکت انجام شود. مصرف دارو هایی که پزشک پس از پی آر پی تجویز می کند می تواند در نتیجه بسیار تاثیرگذار باشد.
عوارض پی آر پی زانو چیست؟
در صورتی که این کار توسط بهترین متخصص ارتوپد یا بهترین جراح تعویض مفصل زانو و مهارت کافی انجام نشود می تواند برای فرد دارای عوارضی باشد که عبارتند از:
- وارد شدن آسیب به اعصاب اطراف محل تزریق
- درد در ناحیه تزریق
- آسیب وارد شدن به بافت